Home
Wat is trombose
Trombose arm
Trombose behandelingen
Gevolgen van een trombose
Trombosebeen behandelingen
Trombosebeen voor Professionals
Alles over een Trombosebeen
Hoe behandel je een trombosebeen?

De behandeling van een trombosebeen zal Behandeling trombosebeenaltijd maatwerk blijven, afhankelijk van de locatie van het bloedstolsel, bijkomende ziekten en aandoeningen en natuurlijk de arts die de behandeling moet uitvoeren. Het bestrijden van de acute verschijnselen van een trombosebeen is slechts een klein deel van de behandeling, het voorkomen van complicaties en de preventie van het post trombotisch syndroom zijn de belangrijkste redenen om een trombosebeen te behandelen.

De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar de beste behandeling voor mensen met een trombosebeen. Mede dankzij nieuwe inzichten ten aanzien van de complicaties en lange termijn effect van een trombosebeen, geholpen door moderne technieken zoals de MRI scan en verbeterde echografische beeldvorming, kwam men tot de conclusie dat de behandeling zoals die de afgelopen eeuw gebruikelijk was in een aantal gevallen tekort schoot.

In de volgende hoofdstukken zullen we proberen de verschillende behandelingen op een rij te zetten, waarbij we specifiek aandacht besteden aan enkele nieuwere technieken die veelbelovend lijken te zijn.

Gangbare behandelingen

De standaardbehandeling van een trombosebeen, zoals plaatsvindt in de meeste ziekenhuizen ter wereld, bestaat uit directe toediening van een bloedverdunner, de eerste paar dagen middels injecties (laag-moleculaire heparine), daarna in pilvorm (vitamine K antagonisten zoals acenocoumarol en marcoumar). Tevens zal de eerste 2 jaar na het doormaken van het trombosebeen een steunkous gedragen moeten worden.

Lange tijd werd dit gezien als de beste behandeling, echter zijn deze inzichten de laatste jaren radicaal aan het veranderen. Met name wanneer het stolsel groot is en hoog in het been of zelfs in de onderbuik zit is deze behandeling verre van optimaal. De kans op een tweede trombosebeen binnen 5 jaar is in sommige gevallen 30% en ongeveer 20-50% van de mensen die deze behandeling krijgt zal later een post trombotisch syndroom krijgen. Post trombotisch syndroom is een chronische ziekte die de kwaliteit van leven ernstig benadeelt, vergelijkbaar met ernstige aandoeningen zoals hartfalen en longziekten.
DCoP