Home
Wat is trombose
Trombose arm
Trombose behandelingen
Gevolgen van een trombose
Trombosebeen behandelingen
Trombosebeen voor Professionals
Alles over een Trombosebeen
Behandeling van PTS

Post trombotisch syndroom is een ernstige complicatie van een trombosebeen. De huidige behandeling van een trombosebeen, met antistolling en compressie, is helaas niet gericht op het voorkomen van post trombotisch syndroom maar alleen op het voorkomen van complicaties van de trombose zoals; uitbreiding van de trombose in het been en het ontstaan van ernstige longembolieën.. Lang nadat het stolsel dat het trombosebeen veroorzaakte al weg is kan men toch een post trombotisch syndroom ontwikkelen.

Meestal gebeurt dit echter binnen een jaar na het doormaken van een trombosebeen. Dit gebeurt bij grofweg 30% van de mensen die een trombosebeen hebben gehad. Ongeveer 10% van deze mensen krijgt ernstige klachten, zoals een open been.

Als na een trombosebeen met de huidige behandeling een post trombotisch syndroom optreedt zijn de behandelopties helaas niet heel uitgebreid, maar wel mogelijk in daarvoor gespecialiseerde centra, zoals het MUMC in Maastricht.

Met name compressie therapie, met elastische zwachtels of kousen, biedt verlichting van de klachten. Compressie zorgt ervoor dat de druk in de aders van het been niet te veel kan oplopen, dit voorkomt vaak een groot deel van de klachten. Het nadeel is wel dat de kousen of zwachtels levenslang zijn.
Een andere optie die overwogen kan worden is herstel van de doorbloeding in het aangetaste bloedvat. Dit geldt met name wanneer het originele stolsel zich in de lies of in de buik bevond.

Het is in ieder geval zorg om elk trombosebeen zo snel mogelijk adequaat te behandelen, zodat het optreden van post trombotisch syndroom voorkomen kan worden. Met name de nieuwe trombose behandelingen waarbij het stolsel actief afgebroken en/of verwijderd lijken betere kansen te bieden op het voorkomen van post trombotisch syndroom.
DCoP