Home
Wat is trombose
Trombose arm
Trombose behandelingen
Gevolgen van een trombose
Trombosebeen behandelingen
Trombosebeen voor Professionals
Alles over een Trombosebeen
De ideale behandeling?

De behandeling van een trombosebeen is maatwerk. Niet alleen hangt dit af van de persoon in kwestie, bijkomende ziektes en andere problemen, maar elk trombosebeen is ook weer anders. De locatie van het bloedstolsel is met name bepalend voor de behandeling die het beste is. In ieder geval moet men onderscheid maken tussen een stolsel in de grote hoofdafvoer aderen in het bovenbeen en de minder belangrijke aderen in het onderbeen.

Een stolsel in bijvoorbeeld een kuitader is minder ernstig en gaat vaak vanzelf weg, al dan niet geholpen met bloedverdunning en compressie met steunkousen. Het risico op post trombotisch syndroom is bij deze stolsels ook veel minder aanwezig.

Als het stolsel in een van de grotere afvoervaten zit, in medische termen een iliacale, of iliofemorale trombose genoemd, zal de bloedafvoer van het hele been gestoord zijn. Deze tromboses geven de ergste klachten en hebben vaak ook de slechtste prognose indien men niet adequaat behandeld. Het risico op het ontwikkelen van post trombotisch syndroom is hierbij groot.

Het kan ook voorkomen dat een stolsel zo groot is dat het helemaal tot in de onderste holle ader of de grote buikaderen komt, een zogenaamde vena cava inferior trombose. De klachten die hier het gevolg van zijn worden vaak miskend en niet correct gediagnostiseerd met alle gevolgen van dien. Deze trombose is vaak het gevolg van een afwijkende structuur van de aders, welke meestal aangeboren zijn of kort na de geboorte zijn opgelopen, bijvoorbeeld in het geval van infusen bij couveuse kinderen. Ook speelt een stollingsstoornis in het bloed vaak een rol. Behalve het zo snel mogelijk oplossen van het stolsel moet men hier ook de onderliggende oorzaak behandelen. Zolang de onderliggende oorzaak niet aangepakt is zal de kans op een nieuwe trombose erg hoog zijn. Behalve aangeboren en kort na de geboorte opgelopen, kunnen ook ongelukken, operaties en ziekte leiden tot trombose in de buik en bekken aderen.


DCoP