Home
Wat is trombose
Trombose arm
Trombose behandelingen
Gevolgen van een trombose
Trombosebeen behandelingen
Trombosebeen voor Professionals
Alles over een Trombosebeen
Trombolyse

Trombolyse is de medische term voor het “oplossen van een stolsel”. Dit wordt gedaan met behulp van medicijnen die bloedstolsels afbreken. Deze medicijnen worden ook wel “trombolytica” genoemd. Het grote verschil met bloedverdunners is dat trombolytica het bloedstolsel actief afbreken en oplossen. Het lichaam doet dit zelf ook een beetje, maar dat is een proces dat weken, zo niet maanden, nodig heeft. De trombolytica doen hetzelfde in uren, of in het geval van grote stolsels, dagen.

Bij trombosebenen waar het stolsel nog vers is (maximaal 2 weken oud) en hoog in het been zit en een van de hoofd afvoer aderen afsluit wordt trombolyse vaak overwogen. De trombolyse lost het het stolsel op, zodat het bloed weer weg kan uit het been en de druk weer daalt naar normale niveaus. De klachten nemen hiermee meteen af en de schade die normaliter het gevolg van een trombosebeen is wordt sterk verminderd of zelfs helemaal voorkomen. Ook de kans op het krijgen van post trombotisch syndroom wordt kleiner als het stolsel goed opgeruimd wordt. Trombolyse wordt altijd gedaan in combinatie met de standaard behandeling, zoals een bloedverdunner, meestal heparine. Het is erg belangrijk om op tijd met trombolyse te beginnen, als het stolsel langer dan 14 dagen bestaat is het al te hard geworden om nog effectief met trombolyse opgelost te kunnen worden.

Er zijn meerdere trombolytica in gebruik, de meest gebruikte zijn:
- medicinase (urokinase)
- alteplase (plasminogeenactivator)
- reteplase (plasminogeenactivator)

Deze middelen werken hetzelfde en hebben ook dezelfde effectiviteit. Het enige verschil is de prijs, dit heeft te maken met de fabricage methode. Medicinase wordt gewonnen uit de urine van volwassen mannen, de plasminogeenactivatoren worden met behulp van de zogenaamde recombinante DNA-techniek gemaakt.

De trombolytica werken zoals gezegd allemaal ongeveer hetzelfde, de toediening echter kan een groot verschil maken in de effectiviteit. Er zijn een aantal manieren van trombolyse mogelijk:

“Traditionele” trombolyse:
Dit wordt ook wel systemische trombolyse genoemd, het trombolytische medicijn wordt met een infuus direct in een ader gespoten, het verspreid zich hierbij door het hele lichaam en komt uiteindelijk ook bij het stolsel terecht. Deze methode is het makkelijkst wat betreft de toediening, echter de hoeveelheid trombolytisch medicijn die uiteindelijk bij het stolsel aankomt is laag.
Katheter geleidde trombolyse:
Bij deze vorm van trombolyse wordt er een katheter, een dun slangetje, in de ader geschoven waar het stolsel zich bevind. Het het slangetje wordt in het stolsel gelegd, waarna het trombolytisch medicijn direct in het stolsel wordt gespoten. Deze methode vereist het aanprikken van de ader waar het stolsel in zit, waarna het slangetje ingebracht wordt. Dit wordt met behulp van röntgenfoto’s en contrastmiddel gedaan, meestal op de röntgenafdeling of op de operatiekamer, onder steriele omstandigheden. De katheter levert het medicijn direct in het stolsel af, waardoor de effectiviteit van het medicijn veel hoger is dan bij de systemische toediening. Het afbreken van het stolsel gaat hierdoor ook sneller.


“Nieuwe generatie” trombolyse methodes:
De laatste jaren zijn er een aantal innovaties op het gebied van trombolyse geweest. Fabrikanten blijven constant zoeken naar manieren om de afbraak van een stolsel nog sneller te laten verlopen, omdat dit de kans op complicaties en post trombotisch syndroom verminderd, iets wat steeds duidelijker naar voren komt uit studies en onderzoeken. De nieuwe technieken voegen vaak een mechanische component toe aan de toediening van de trombolyserende medicijnen.

Een aantal “nieuwe” trombolyse methodes die in Nederland goedgekeurd zijn en gebruikt worden:


AngioJet® Ultra Thrombectomy System
Dit systeem bestaat uit een katheter, waarmee behalve de directe afgifte van het trombolytisch medicijn ook het stolsel actief uit de ader wordt gezogen.Trellis™ peripheral infusion system
Het Trellis systeem bestaat uit een katheter met twee ballonnetjes, die voor en achter het stolsel opgeblazen worden zodat het stolsel geïsoleerd wordt. Vervolgens geeft de katheter een trombolyticum af in het stolsel en wordt het thrombolyticum mechanisch met het stolsel vermengd zodat het sneller oplost. Na deze behandeling wordt het stolsel samen met het trombolytisch medicijn weggezogen en de katheter verwijderd.


EKOS® Ultrasound Accelerated Thrombolysis
De EKOS katheter heeft kleine ultrageluid elementjes ingebouwd. Hiermee worden ultrasone trillingen afgegeven waardoor het stolsel poreus wordt en de het trombolytisch medicijn beter door kan dringen in het stolsel. Dit zorgt voor een snellere afbraak van het stolsel.Het nadeel van de eerste twee methodes (AngioJet® en Trellis™) is dat ze vaak niet het hele stolsel opruimen en er toch nog resten achterblijven. Daarom worden ze vaak alsnog gecombineerd met katheter geleidde trombolyse, of met EKOS trombolyse. Op deze manier wordt het stolsel zo snel mogelijk compleet opgelost.
DCoP