Home
Wat is trombose
Trombose arm
Trombose behandelingen
Gevolgen van een trombose
Trombosebeen behandelingen
Trombosebeen voor Professionals
Alles over een Trombosebeen
Gevolgen

De directe gevolgen van een trombosebeen zijn een warm en dik been, soms rood en/of glanzend.
Tevens kan het been pijn doen. Vaak zullen de klachten toenemen over de dagen, maar soms treden ze plotseling en meteen heel heftig op. Sommige mensen kunnen echter bijna geen klachten hebben van hun trombosebeen.

Er is ook een kans op blijvende klachten als gevolg van de trombose, welke samen het post trombotisch syndroom (PTS) genoemd worden.

Post thrombotisch syndroom


Het post trombotisch syndroom is de verzamelnaam voor alle lange termijn complicaties die volgen op het het doormaken van een trombosebeen. Ongeveer 20 tot 50% van alle mensen die een trombosebeen hebben gehad lijden aan dit syndroom. Meestal treedt het op binnen een jaar na het doormaken van het trombosebeen.

Het post trombotisch syndroom wordt veroorzaakt door de schade aan de aderen als gevolg van de trombose. In een trombosebeen komen de aders onder hele hoge druk te staan als gevolg van het stolsel, hierdoor gaan de kleppen die de bloedstroomrichting bepalen kapot. Behalve een heel hoge druk in het vat zorgt het stolsel ook voor een ontstekingsreactie binnen in het vat. Deze ontstekingsreactie ruimt het stolsel op, maar geeft daarbij ook verlittekening van de vaatwand met als gevolg een vernauwd bloedvat met een geringere doorstromingscapaciteit.

De symptomen die bij het post trombotisch syndroom kunnen optreden:
- pijn
- zwaar gevoel in de benen, met name toenemend bij lopen of andere inspanningen
- jeuk
- vocht in de benen / enkels
- spataderen
- huidverkleuringen
- open been

De klachten variëren per persoon en kunnen door de tijd heen erger of minder erg worden. Vaak worden de klachten erger na lang staan of lang lopen. Daarentegen zorgt rust en hoog leggen van het been voor vermindering van de klachten.
DCoP