Home
Wat is trombose
Trombose arm
Trombose behandelingen
Gevolgen van een trombose
Trombosebeen behandelingen
Trombosebeen voor Professionals
Alles over een Trombosebeen
Oorzaken van trombose en risicofactoren

De beroemde Duitse arts Rudolf Virchow heeft in 1856 een beschrijving opgesteld van de ontstaanswijze van trombose, welke later de term “trias van Virchow” heeft gekregen. De drie hoofdoorzaken van trombose, zoals in deze trias beschreven zijn:

1 - Stilstaand of traag stromend bloed.
Dit kan komen door stilstaand of traag stromend bloed in de aderen, bijvoorbeeld na een ongeluk waarbij de vaten dichtgedrukt worden door een bloeduitstorting, door andere oorzaken voor het afklemmen van een ader of door lang stilzitten of liggen. Het bloed kan in al deze gevallen niet goed meer wegstromen en als het te lang stil staat zal het stollen, met als gevolg een trombose.
2 - Beschadiging van de binnenwand van het bloedvat.
Beschadiging van de binnenwand van het bloedvat (het endotheel) kan optreden door een te hoge bloeddruk, doorboringen van de vaatwand, ontstekingen en bacteriële infecties. Deze beschadigingen zorgen voor een ruwe plek in het bloedvat, waar bloedcellen aan vast plakken. Uiteindelijk zal een stolsel gevormd worden, wat tot een trombose kan leiden.
3 - Afwijkingen in het bloed die stolling bevorderen (stollingsstoornissen).
Er zijn vele oorzaken van stollingstoornissen, waarbij het bloed sneller stolt dan normaal. Deze groep van aandoeningen wordt ook wel “trombofilie” genoemd, voorbeelden zijn het hebben van een abnormale stollingsfactor, de Factor V Leiden, of juist het ontbreken van een stofje zoals antitrombine. Het gevolg hiervan is dat het bloed gaat klonteren en stolsels vormt wanneer dit niet gewenst is, waardoor men eerder een trombose krijgt.
trias
Vaak is trombose niet het gevolg van een specifieke oorzaak, maar zijn er meerdere factoren van invloed. Relatief veel mensen in de wereld hebben bijvoorbeeld een stollingsstoornis, zoals Factor V Leiden. Slechts een klein deel van deze mensen zal echter een trombose krijgen, vaak gebeurt dit pas na een of meerdere uitlokkende momenten, bijvoorbeeld na een operatie waardoor iemand lang stil in bed ligt of na een lange vliegreis.

Andere factoren die extra bijdragen aan het risico op trombose zijn:
• overgewicht
• roken
• aderverkalking (atherosclerose)
• anticonceptie middels de pil
• zwangerschap
DCoP